A Komádi Városi Önkormányzat 2015 januárjában 31,41 millió forint - 100%-os támogatási intenzitás mellett - vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati konstrukcióban az Új Széchenyi Terv keretében.

A 31,41 millió forint összköltségvetésű beruházásban az önkormányzat Polgármesteri Hivatal épületének, az Óvoda és Bölcsőde épületeinek napelemes rendszerrel történő villamos energia ellátása valósult meg. 
 
A projekt célja kettős: az intézmények hálózati villamos energia ellátásának akár teljes kiváltása a helyben termelt energiával, és a fel nem használt energia hálózatba történő visszatáplálása.
 
A fejlesztés eredményeként a három épületre összesen letelepítésre került 172 darab napelem modul. A modulok stabilitását ferdetetős alumínium tartószerkezet biztosítja. Ez a szerkezet biztosítja továbbá, hogy a napelemek 30%-os meredekségben elhelyezve a napsugarakat ideális beesési szögben fogadják.
 
Az energiahatékonyság két lépcsőben javul a projekt hatására: a napelemek által termelt energia egy része közvetlenül felhasználásra kerül az épületekben. Az intenzíven napos órákban annyi energia termelődhet, amely közvetlenül nem kerül elfogyasztásra az intézmények által. Ezt a ’túltermelést’ invertereken keresztül a villamos energia hálózatba visszatáplálja a rendszer. Ennek köszönhetően a villanyszámla nem csak az alacsonyabb fogyasztás miatt lesz kisebb, hanem a visszatermelt energia révén is.A fejlesztés révén a Városi Önkormányzat hozzájárul a környezettudatos energiagazdálkodáshoz, és energia költségeit hosszú távon tudja csökkenteni.Az intézmények a jól érzékelhető előnyökön túl jelentős lépést tettek a környezettudatos energiagazdálkodás irányában. A napelem park beüzemelésével jelentősen, mintegy 15%-kal csökken az önkormányzat külső villamos energia igénye a 3 épületre vonatkozóan.
 
A Komádi Városi Önkormányzat olyan példát kíván mutatni a városnak, és intézményein keresztül a jövő generációinak, ahol a környezettudatos gondolkodás gazdasági racionalitással párosul. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog az üvegházhatású gázok kibocsátása, a megújuló energiahordozó felhasználás villamos energia termelése illetve a megújuló energiahordozó felhasználás növekedni fog.
 
Komádi Városi Önkormányzat munkájáról itt olvashat részleteket: www.komadi.hu
A napenergia kiaknázásának technológiáiról a www.alternativenergia.hu oldalon olvashat.
 
További információ kérhető:
Tóth Ferenc polgármester
+36-54/438-044
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.