A projekt Románia, Bihar megyében került megrendezésre, azon belül Alsólugas község Örvénd falujában. Alsólugas községről tudni kell, hogy Bihar megye középső részén helyezkedik el és három településből áll: Alsólugas, Felsőlugas és Örvénd. A községből a legtöbb magyar Örvénden él, ezért a programok többsége az Örvéndi Kultúrotthonban és ennek az udvarán valósult meg. A Hetedhéthatár fesztivál azért kapta ezt a nevet, mert két testvértelepülésről, Komádiból és a Bákó megyei Tatarosvásárhely községből érkeztek a résztvevők. Tatarosvásárhely egy romániai magyarok lakta község.

Az eseménysorozat október 8-án délután vette kezdetét, amikor is a komádiaiak, illetve a tatarsvásárhelyiek megérkeztek Övéndre.

 

Miután megtörtént az ismerkedés a három településről érkezett vendégek között, egy közös nótaest vette kezdetét, ahol a helyiek megpróbáltak olyan hangulatot teremteni, amelyben mindenki jól érezte magát. Tudni kell, hogy Alsólugas, mint ahogy az a nevében is benne van, a környéken egy igen nevezetes borvidék, ezért itt az egyik legfontosabb hagyományos esemény a Szüretibál.

 

A Szüretibál idén október 9-én került megrendezésre. A helyi fiatalok népviseletben mutatták be a környező falvakban azt a magyar táncot, amit a rendezvény előtt hónapokkal kezdtek el betanulni. A szombati rendezvény istentisztelettel kezdődött, ami az örvéndi Református Templomban volt megtartva. Miután a fiatalok bejárták lovas felvonulással a környező falvakat, és bemutatták a magyar táncot, visszaértek Örvéndre, majd megkezdődött a hajnalig tartó hagyományos szüreti bál.

 

Másnap, a rendezvény harmadik napján, egy nagy falunapot tartottak Örvénden, ahol mind a három településről fellépők műsorral kedveztek a helyieknek. A kultúra és a hagyomány megőrzése az utolsó nap sem maradhatott el. Eredmények: egy remek hétvége, elégedett emberek, sajtócikkek, melyek tovább népszerűsítették közösségünket.

A program a Bethlen Gábor Alap segítségével valósult meg. Készült, a Magyar Kormány támogatásával.

0
0
0
s2sdefault